For English review, please scroll down.
ברומן המונומנטלי “אנה קרנינה” כתב טולסטוי בחדות ראיה מפוכחת: “כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, כל משפחה אומללה – אומללה בדרכה שלה.”. “החבילה” הוא תיאור חד, נוקב וביקורתי של אותם עמקי אומללות ולאן הם הובילו את בני המשפחה השונים.
בשיחות עם דודתה, מגלה מוניקה הלפר, הסופרת, את ההיסטוריה המשפחתית הסודית שהובילה את סבא שלה לא להחליף מילה אחת במשך כל ימי חיו עם אימא שלה גרטה.
הסיפור מינורי ומתאר משפחה מתבודדת אי שם בשולי עיירה כפרית באוסטריה. סבא רבא, יוזף, דמות שמרנית ופטריאכלית נשוי למריה, אישה יפיפיה שמעוררת את קינאת הנשים ותשוקת הגברים. מריה אוהבת את בעלה יוזף, אהבת נפש ומעולם לא עברה בראשה מחשבה על גבר אחר.
ואז יוזף נקרא לשרת בצבא האוסטרי במלחמת העולם הראשונה.
יוזף שמודע לכח המשיכה של אישתו ומודאג מהגברים שנותרו בכפר, מעביר לראש הכפר כסף עבור מריה והילדים ומבקש ממנו לשמור עליה ולוודא שאף גבר לא יתקרב אליה. הוא יוצא למלחמה מתוך מודעות שהוא השאיר את אישתו היפיפיה ואת ילדיו בהשגחה מלאה.
אבל הימים, ימים קשים. מריה דואגת לתחזק את הבית והמשפחה, העוני עושה בהם שמות. המאבק ההישרדותי קשה במיוחד לאישה בלי גבר לצידה שצריכה להאכיל ארבעה פיות. היא גם דוחה מעליה את הגברים המגיעים לביתה הנידח, כולל את ראש העיר עצמו שחושק בה ומגיע לעיתים קרובות לבקר אותה. יוזף עצמו, חוזר לשלוש חופשות במהלך המלחמה ובאחת מהן מגלה שאישתו מריה בהריון. לא ברור מי אבי העובר, אוליי יוזף עצמו אולי הזר הגרמני שמריה פגשה בשוק בימי המסחר או שדווקא ראש העיר הוא האב העלום.
“הכומר הופיע פעמיים. בפעם הראשונה לבדו, בפעם השנייה לא. בפעם הראשונה אמר: ״למה אני לא רואה אותך בווידוי, מָרִיָה?” היא משכה בכתפיה. היא לא הזמינה אותו לשבת ליד שולחן המטבח. הכומר היה סבור שלאיש דת שמור מקום ישיבה בכל בית ובכל עת. ״את רוצה להתוודות עכשיו?” שאל. ״פה במטבח?” שאלה. ״חסד אלוהים שורה בכל מקום.” ״לא, אני לא רוצה להתוודות.” ״אין שום דבר שהיית רוצה להתוודות עליו, מָרִיָה?” ״אתה יודע על מה יכולתי להתוודות?” שאלה.”
הלשונות הרעות של אנשי הכפר רוחשות ועסוקות בחישובי חישובים על המועמדים האפשריים. עם אנשי הכפר מריה עוד יכלה להתמודד אבל, הסערה לא פוסחת על המשפחה ובעיקר לא על יוזף שחוזר מהמלחמה אכול ספקות. לאחר התלבטות מחליט שלא לדבר לעולם על הנושא אבל גם לא לדבר עם התינוקת שנולדה.
מוניקה הלפר יוצרת פסיפס עדין ומרגש של החיים ברוטליים בזמן המלחמה. היא מדגישה את האכזריות האנושית ואת המאבק ההישרדותי של מריה והילדים בזמן המלחמה. היא טווה את קורי חייהם של בני המשפחה ואת קוריי חייה ומראה עד כמה המלחמה השפיעה על ה”חבילה” וגם על חייה. היא מלהטטת בשפה, במקום, בזמן ונעה בין דוברים שונים כשהיא עוברת בין מציאות ובדיון וכך היצירה שמוניקה הלפר מגישה לקורא חוגגת את האומץ, עוז הרוח והתושיה מנוקד בהומור שחור וזאת במקום להפוך את המשפחה לקורבן של אטימות, דעות קדומות, קינאה, כאב וטרגדיה.
החבילה/ מוניקה הלפר
הוצאת קיבוץ המאוחד, 2022, 128 עמ’
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
In his monumental novel “Anna Karenina,” Tolstoy once wrote that happy families are alike in their happiness, while unhappy families are unhappy in their unique way. “The Package” is a poignant and critical depiction of the depths of unhappiness experienced by various family members and where it ultimately leads them.
In a conversation with her aunt, Monica Halper, the writer discovers a secret family history that caused her grandfather to never speak to her mother, Greta, for the rest of his life.
The story is about a small, isolated family living on the outskirts of a rural town in Austria. The family is headed by Yosef, the conservative and patriarchal great-grandfather, who is married to Maria, a stunning woman who sparks jealousy among women and desire among men. Maria loves her husband Yosef deeply and has never even considered being unfaithful to him.
Joseph was drafted to serve in the Austrian army during WWI.
Joseph knows his wife’s attractiveness and worries about the men remaining in the village. Therefore, he transfers money to the head of the town for Maria and their children and asks him to look after her and ensure that no man approaches her. Joseph goes to war knowing he has left his beautiful wife and children under complete supervision.
These are challenging times for Maria and her family. She struggles to maintain their home and provide for her family amid poverty. Being a single woman with four mouths to feed makes survival even harder. To make matters worse, she faces unwanted advances from men, including the mayor, who often visits her home. Her husband returns from the war for three vacations and discovers that Maria is pregnant during one of these visits. It’s unclear who the baby’s father is – it could be himself, a German man Maria met at the market, or even the mayor.
The villagers are gossiping and speculating about potential candidates. Maria can handle the villagers, but the family is struggling with the recent storm, especially those who return from the war with uncertainties. After much consideration, he chooses not to discuss the matter and does not speak to the newborn.
Monica Halper created a delicate and moving mosaic depicting the brutal life of war. Her work emphasizes the human cruelty and the struggle for survival that Maria and the children faced during the war. Halper weaves together the stories of the family members and her own life, showcasing how much the war affected them. She deftly handles language, time, and place, moving between different speakers and realities to produce a story about courage, resourcefulness, and resilience dotted with black humor. Rather than portraying the family as victims of opacity, prejudice, jealousy, pain, and tragedy, Halper’s work celebrates their bravery and strength in the face of adversity.
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books טעם הספרים
Subscribe to get the latest posts sent to your email.