את הספר “צומת ביל”ו” מאת אניטה שפירא בחרתי לקרוא כמעט במקרה, ללא כוונה מיוחדת. אומנם אני חובבת ספרי היסטוריה באופן כללי, אך ההיסטוריה המקומית של ארץ ישראל אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות שלי. עם זאת, כשספר טוב מזדמן לידיי, אני מתקשה לסרב לו.
הספר מחולק בבירור לשני חלקים נפרדים, כאשר החלק הראשון מתמקד ברעיונות האידאולוגיים של תנועת הביל”ויים. אניטה שפירא מתארת באופן קולח ומעמיק את התפתחות התנועה, רעיונותיה והשאיפות שעמדו בבסיסה. בפרקים אלו, שפירא מצליחה להציג היטב את המתח שבין החזון האידאולוגי למציאות הקשה שפגשו הצעירים בארץ ישראל.
החלק הרעיוני בספר התברר כמעניין במיוחד עבורי. שפירא מתארת כיצד התנגשו החזון והשאיפות של הצעירים עם תנאי המחייה הקשים בארץ, שהובילו לשבר אידיאולוגי עמוק. העדר התמיכה הכספית ואכזבתם מניסיונם הכושל לקבל מימון מהברון דה רוטשילד בשל דעותיהם הקיצוניות יחסית, הוסיפו לתחושת הכישלון ולהחלטתם של רבים מהם לשוב לרוסיה.
החלק השני של הספר בנוי כולו על התכתבות ענפה בין שלושה מחברי התנועה: ד”ר חיים חיסין, יעקב צ’רטוק וולדימיר דובנוב, שלושה צעירים שהגיעו לארץ בגילאים צעירים מאוד, חוו את הקשיים באופן ישיר, ועזבו בחזרה לרוסיה. חלקם אף נעו בתנועת מטוטלת, חזרו והיגרו מהארץ שוב ושוב.
בעוד החלק הראשון משך אותי, החלק השני – המבוסס על המכתבים – היה מאכזב. למרות שהמכתבים מסודרים כרונולוגית ומספקים תמיכה למסקנותיה של שפירא, הם אינם מתארים אירועים דרמטיים או סוחפים. מרביתם עוסקים בתלונות יומיומיות: געגועים עזים לרוסיה, קושי עצום בקליטה בארץ, אכזבה מהשלטון העות’מאני, והתסכול האישי של צעירים שנאלצו לנטוש את לימודיהם לטובת עבודה מפרכת וחיים בתנאים כמעט בלתי אפשריים.
עם זאת, גם מתוך המכתבים ניתן היה להתרשם מהקשיים הרגשיים והחברתיים שעמדו בפני הצעירים האידיאליסטים הללו, ומהפער העצום בין הציפיות שהביאו עמם ובין המציאות שעמדה בפניהם בארץ ישראל. יש כאן תיעוד משמעותי של השבר האידיאולוגי, גם אם הוא מוגש בצורה פחות אטרקטיבית לקורא.
בשורה התחתונה, “צומת ביל”ו” הוא ספר שיש בו ערך היסטורי ואידאולוגי ברור. אניטה שפירא מצליחה להאיר פרק נשכח יחסית בהיסטוריה של העלייה לארץ, ולעשות זאת באופן שמותיר את הקורא עם תובנות חדשות, גם אם לא תמיד מצליחה לשמור על מתח ועניין אחיד לאורך כל הספר.
צומת ביל”ו/ אניטה שפירא
הוצאת עם עובד, 2019, 229 עמ’
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books
Subscribe to get the latest posts sent to your email.