עלילת הספר “הרשת של אליס” נעה בשני צירים: בציר הראשון, הוא פתרון תעלומת היעלמה של רוז, בת דודתה של צ’ארלי סנט קלייר.
הציר הזה מתרחש בשנת 1947. צ’ארלי האמריקאית, רווקה, בת 19 ומאוד בהריון, מגיעה עם אימה לאירופה לעבור הפלה שתפתור את הבעיה. אבל, צ’ארלי היא לא בחורה שיגרתית, ובאחת העצירות באנגליה, היא בורחת ללונדון ומתחילה בחיפוש אחר בת דודתה רוז, שלאחרונה שמעה ממנה ב- 1944.
בציר השני שמתרחש בזמן מלחמת העולם הראשונה (בעיקר ב- 1915) זהו סיפור עמוק, מרגש ומסעיר שמבוסס על חייה של דמות אמיתית בשם לואיז דה בטיניי, שהיתה מלכת המרגלים. היא גייסה את כישוריה שאותם צברה כשהיתה אומנת ובת למעמד האצולה שירדה מנכסיה, לניהול רשת משגשגת של ריגול בזמן מלחמת העולם הראשונה. היא גוייסה ע”י קפטן ססיל איילמר קמרון, שגם הוא דמות אמיתית שמופיעה בספר, למודיעין הבריטי והקימה רשת ריגול לתפארת באזור ליל שבצרפת.
שם הקוד של לואיז היה אליס דובאה ועל כן, שם הספר “הרשת של אליס”. סיפורה של לואיז ושל הרשת נמסר מפי דמות בידיונית בשם איב שגם היא גוייסה כביכול לרשת .
בכישרון מפעים ובצורה מרשימה, טווה הסופרת את המציאות עם הבדיון. בסוף הספר היא מציינת בדיוק מהבדיוני ומה אמיתי. היא הצליחה בצורה יוצאת דופן להוציא תחת ידיה ספר שהעלילה בו נקראת באופן אוטנטי, מרתק, סוחף ומרגש. ישנם קטעים שבהם כססתי ציפורניים מהמתח ומאידך קטעים שבהם התרגשתי עד דמעות. ישנם קטעים מזעזעים שבהם מתוארים עינויים מזוויעים שהתחלחלתי לקרוא אותם.
אבל כוחו של הספר לדעתי בעיקר בהשבת דמותה של לואיז דה בטיניי למודעות הציבורית באופן חיי כל כך ופועם וזאת במקביל למתן כבוד ראוי באופן היסטורי לנשים ששימשו כמרגלות במלחמת העולם הראשונה. נשים שרובן ככולן נעלמו מהתודעה הציבורית וזאת למרות מעשי האומץ, הגבורה וההקרבה שהקריבו.
לקורא העיברי יש עוד יתרון בספר, מעטים הם ספרי העלילה שעוסקים במלחמת העולם הראשונה ותורגמו לעברית. אני ממש מתקשה לחשוב על שמות של ספרים כאלה שקראתי, אז מבחינתי זה דובדבן נוסף על הקצפת של הספר הזה.
בספר ישנה התייחסות גם למלחמת העולם השניה ולכיבוש הנאצי של צרפת. הצרפתים נאלצו תוך 40 שנים לסבול 2 כיבושים של הגרמנים שלא הותירו להם דבר ופגעו להם במרקם החיים בצורה כל כך אנושה שהצרפתים שנאו אותם בחמת זעם בוערת. אבל ההתייחסות פחות במישור של פעולות המודיעין ויותר במישור הכללי ולמעט אירוע אחד של הטבח באורדור סור גלן (תיאור מזעזע שמבוסס על תיאור אמיתי שמסרה ניצולה מהטבח בעת משפט) אין התייחסויות ספציפיות למלחמת העולם ה- 2.
משפט אחרון, הקשבתי במקביל לקריאה לביצוע של רוני מורג באייקסט. ביצוע נפלא, שמחייה את הדמויות, אחד המשובחים שיש להם להציע.
הרשת של אליס/ קייט קווין
ניר אריה , 2018, 541 עמודים
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books טעם הספרים
Subscribe to get the latest posts sent to your email.