הריביירה הצרפתית והספרדית, שנות ה- 20 של המאה הקודמת. העולם בתנועה. מתוך הדימדומים השמרניים מתחילים הגלגלים לחרוק אל עבר השינוי הגורלי. מלחמת העולם הראשונה הסתיימה, מיליונים נהרגו בה. האנשים מתחילים לנשום ולחגוג את החיים. קתרין, יורשת עשירה, ודיוויד בורן, סופר אמריקאי, חוגגים ירח דבש באירופה המתורבתת של בני המעמד העליון.
כבר בתחילת הסיפור מבטיחה קתרין לדיוויד להרוס אותו והוא לא מתנגד לה. בהמשך, כשקתרין תהפוך את עורה, הוא יכנה אותה שדון.
בעולם חסר אפיון או מרקם חברתי, גיבוריו של המינגווי נסחפים בשיכרון (תרתי משמע), חסרי רצון הם עפים ברוח אחר טירופה של קתרין שהולכת ומשתגעת, הולכת ונטרפת הולכת ונהיית ניבזית בדרישות ובמבחנים שהיא מעמידה לדיוויד. העלילה מונעת ע"י גורל ומתוך האקטיביות של קתרין המקנאת בכתיבה של דיוויד, מקנאת בגברותו ובחופש שלו להסתפר כמו שירצה, ללבוש בגדים שירצה, לשתות אלכוהול שירצה ואף לשגל נשים שירצה. הגיבורים של המינגווי אצילים בעלי כבוד אך בו זמנית חסרי אונים והחזות האצילית שלהם שבירה ודקיקה, שקרית כמו מערכת היחסים שבלב הספר.
על פי מחזורים לא ידועים היא מתחזה לגבר ומקיימת את ההבטחה שלה מתחילת הספר היא פועלת בשיטתיות להרוס את דיוויד. בשלב מסויים כשקתרין אינה שבעה מהאופן שבו דיוויד נענה לטירופים שלה, היא מחליטה לזעזע את מערכת היחסים בינהם ולהעמיד את המבחן האולטימטיבי: בחורה נוספת שתכנס למערכת היחסים. מריטה אמורה לאזן את המשולש, כי שתי רגלים לעולם יהיו יציבות מרגל אחת בלבד.
בשלב מוקדם מאוד מתוודה מריטה כי היא מאוהבת בקתרין אבל באותה נשימה היא מודה שהיא מאוהבת בדיוויד ומכאן כבר אין דרך חזרה.
הניתוק החברתי שכופה המינגווי על הדמויות מאפשר לו להדגיש את המשחקים המיניים, המגדריים והחלפת הזהויות. אולי היום המשחקים האלה נראים פאתטיים משהו, אבל צריך לזכור מתי הספר נכתב, בדימדומי שקיעת השמרנות.
המינגווי מעצים את הסיפור ע"י שילוב סיפור קצר כביכול ביוגרפי שנכתב ע"י דויד המתאר את השתתפותו בצייד פילים באפריקה עם אביו שרודף אחרי חטים ושואף התעשר. הסיפור הזה כל כך שונה במהותו מסיפור המסגרת, הוא מלא חיים ונטוע בהוויה הגברית של המינגווי: הפיל המדמם שנתפס בסבך מביט בדיוויד בעין מלאת חיים. דקה אחרי אותה עין תזדגג ודם יזלוג לו מהאוזן כשעוזרו האפריקאי של אביו ירה בו בכדי להמיתו וללעקור לו את החטים. מעין פחד סירוס שמנבא גם את גורל סיפור המסגרת.
אם יש גן עדן, הוא בוודאי כמו זה של המינגווי: חוף ים בריביירה הצרפתית או הספרדית, שמש, שחיה, אוכל משובח, אלכוהול בלי סוף וסקס חסר גבולות עם שתי נשים. אווירה של ציידים וניצודים, נשים מטורפות וגברים שעבדים לרצונות הנשים הם תוספת מאתגרת מוסרית ומעניינת סוציולוגית כשעולה וצף השיעמום של חיי העשירים, מתפרצת הקינאה והריבים הופכים להיות פחות מתורבתים.
ספר משובח, ומומלץ בחום
גן עדן/ ארנסט המינגוויי
הוצאת ידיעות ספרים, 2011, 292 עמ'
דירוג SIVI –
איכות אודיו –

לגלות עוד מהאתר Sivi's Books
Subscribe to get the latest posts sent to your email.