סאגה רחבת יריעה המתארת את עלייתה ונפילתה של משפחת בודנברוק, משפחת סוחרים גרמנית החל מתחילת המאה ה 19 ועד סופה.
הספר מתחיל במעבר לבית ברחוב מנג המסמל את עליית קרנה של משפחת בודנברוק.
יוהאן בודנברוק הזקן מקים את הפירמה ולאחר שבנו הבכור מתחתן עם בת למשפחת חנוונים שאינה מקובלת עליו, הוא מנשל אותו מניהול העסק ומוריש לבנו השני המכונה ז'אן או יוהאן הקונסול את העסק בתקווה שהפירמה תגדל ותצמח. בתחילה הבן הבכור אינו סולח לאב, אבל עם השנים הוא משלים עם גורלו וחיי את חייו בשלווה – אם כי אישתו ושלושת בנותיו נוטרות על כך למשפחה.
ז'אן גם הוא עושה חייל וממשיך בדרכו של אביו. הוא מוליד 3 ילדים: תומס, כריסטיאן ואנטוניה בהם עוסק רוב רובו של הרומן הארוך הזה. תומאס מאן טורח לרדת לרזולוציות פרטניות עד לשברי מחשבות של הדמויות.
כריסטיאן, ליצן המחפש שעשועים בחברת נשים סובל ממחושים שונים ומשונים. הוא משעשע אבל נווד ברוחו ואינו מתאים לנהל את העסק. הוא ממילא מסתבר עוד בימי חייו של זאן ככישלון עיסקי.
אנטוניה, טוני, לאחר שמתאהבת בבן של מנהל המגדלור, נאלצת בעל כורחה לשידוך שבחרו לה הוריה ולהינשא לגרינליך. סיפור נישואים כושל המתסבר שתוכנן בכדי להוציא מאביה זאן את הנדוניה שלה.
לאחר שנחשפת ערוותו של גרינליך ומסתבר שאין לו ולו פרוטה כי הוא נשען על המוניטין של הפירמה, טוני מתגרשת וחוזרת לבית אביה ברחוב מנג. סיפור זה יחזור בצורות שונות עוד פעמיים.
רק תומס נמצא כשיר לנהל את העסק ולכן כשזאן נפטר הוא יורש אותו. אבל תומס אינו חריף כמו אביו ואינו יודע לנצל הזדמנויות עסקיות. הוא נישא לגרדה, מאמסטרדם והם מביאים יחד ילד חולני – האנו, שבשלב מסויים ברור לתומס שלא יוכל לרשת אותו ולכן תומס מצווה על פירוק הפירמה עם מותו.
האנו, הוא דמות אניגמטית וחלשה מבחינה גופנית. מבחינה נפשית הוא מזכיר את כריסטיאן אם כי לא ברור כיצד הגיעה חולשת השושלת עד לאובדן דרך כזה שבו אין ברירה אלא לפרק את העסק.
לאורך השליש האחרון, תומס מתאונן על מצבה הכלכלי של הפירמה, למרות שמידי פעם הסופר טורח לעודד את הקורא שהמצב אינו חמור כפי שנראה. רק לאחר מותו של תומס כשלא נותר כלום, מסתבר לקורא מצבה האמיתי של הפירמה.
תומס מצטייר כטיפוס שחצן העסוק רוב הזמן בחיצוניות ובנראות. הוא עסוק במראה שלו ובמה יחשבו עליו, ולכן התחתן גם עם גרדה שאין ספק שהיא יפה ומצודדת אבל לא אוהבת אותו באמת ואין לה נושאים משותפים איתו עד כדי כך שתומס חושד שהיא בוגדת בו.
גם אצל טוני וגם אצל תומס וגם אצל שלושת האחיות בודנברוק שמזכירות 3 מכשפות, היופי והחן והפאר מכסים על רקב וסטיגנציה שפושים בכל והסממן הברור ביותר לרקב הזה הן השיניים הנרקבות שנעקרות בסוף של האנו וגם השן האבודה שהביאה לסופו של תומס.
בתוך כל זה, אפשר להבחין במגמות סקולאריות ואנטי סקולאריות אופייניות לתקופה, כאשר זאן ואישתו מקפידים על מצוות הדת ואף לאחר מותו של זאן אימו הולכת ומתחזקת בדת בזמן שטוני, תומס וכריסטיאן כבר מתרחקים ממנה.
להאנו, מקדיש הסופר פרק וחצי בסוף הספר לאמור מה יש כבר להרחיב לאחר נפילת המשפחה מאיגרא רמה. האנו עסוק כולו במוסיקה ותיאטרון וממנו והלאה כל נטיות לימודיות ועסקיות. הסבל הגופני שלו מחיי היומיום מקרין לבסוף גם לנפשי ואין פלא שלבסוף בגיל 16 הוא מת מטיפוס.
אין ספק שתומאס מאן גאון שהצליח להוציא תחת ידיו יצירת ביכורים מפוארת כזו. אין ספק שהנובל הספרותי הגיע לו. מצער אותי שאני לא כל כך יכולה להיזכר בספר מהשנתיים או אפילו חמש האחרונות שמגיע לעומק הזה ולזרימה הזו. אף לא רגע אחד של שיעמום. תפירה לפרטי פרטים של העלילה. 700 עמודים מענגים בתרגום נילי מירסקי האשפית.
בית בודנברוק/ תומאס מאן
הוצאת עם עובד, 1985, 697 עמ'
דירוג SIVI –
איכות אודיו –

לגלות עוד מהאתר Sivi's Books
Subscribe to get the latest posts sent to your email.