For English review, please scroll down.
גם היום, כ- 80 שנים לאחר שיצא לאור, “חלף עם הרוח” מעורר עיניין וסוחף אחריו קוראים רבים. הספר שיצא ביוני 1936 זיכה את הסופרת בפרס פוליצר והפך לרב מכר. עלילתו מתמקדת בתקופת מלחמת האזרחים האמריקנית במדינות הדרום. העלילה מתקדמת דרך סיפור התבגרותה של סקרלט, צעירה מפונקת, בת עשירים דרומיים וחמת מזג ודרך מערכת יחסיה המורכבת עם רט באטלר – נוכל שנודה ע”י משפחתו, אופורטוניסט, ציני וחובב נשים.
זה הוא ללא ספק אחד הספרים המשובחים והבלתי נשכחים שקראתי בימי חיי. באופן פרדוכסלי, יש לסיפור תדמית רומנטית, אבל הוא לא באמת רומן רומנטי ואין בו רומנטיקה כפי שהיה מצופה. אני חושבת שהתדמית הזו נוצרה בשל הסרט בכיכובם של קלארק גייבל וויויאן לי.
סקרלט אוהרה היא דמות בלתי נשכחת ולא רק בשל תכונות האופי שלה, אלא בשל העובדה שהסופרת הצליחה בצורה יוצאת דופן לאפשר לקורא להיות שותף בהלך רוחה, מחשבותיה והפעילות שלה. במאבק הישרדותי, היא צומחת מנערה אגוצנטרית ומניפולטיבית שמרוכזת בעצמה, למלוא תפארתה להיות אישה חזקה שנלחמת על מקומה בחברה ועל רווחת משפחתה. אומנם היא לא מאבדת את כל המאפיינים השליליים מנערותה ואומנם יש לה נקודת עיוורון ביחס לאשלי ווילקס, אבל ברוב הזמן היא מקבלת החלטות רציונליות באופן חסר פשרות ובחישוב עלות -תועלת שלא היו מביישים את גדולי הכלכלנים שעוסקים בתורת המשחקים.
רט באטלר הוא דמות מרתקת. יש בו חיספוס, ציניות וכנות מהממים לצד טוב לב ודאגה כנה לאנשים שחשובים לו.
מערכת היחסים של סקרלט עם רט מרתקת, ולו רק בשל העובדה שלכאורה אין בה נופך רומנטי אלא תחרותי, עוקצני וגם מגונן. לנוכח העובדה הפשוטה שרט באטלר הוא גבר מפוכח, גם מסכת הנישואים שלהם לא הופכת דביקה. הוא ממתין שסקרלט תגיע למלוא הבשלות הנשית לפני שהוא כובש את היעד שלו, אף על ידיעתו הברורה שסקרלט עדין חושבת שאשלי ווילקס הוא אהבת חייה ובכך הופך את הסיפור כולו למעניין יותר. הדמות של רט מלווה את סקרלט בכל הצמתים הקריטיים בחייה והתעמקות בניואנסים של מערכת היחסים שלהם מולידה מסקנות מעניינות ביחס לאהבה ומחוייבות.
לאורך רוב הספר, הסופרת עוסקת בפוליטיקה של המעמדות, ביחסים בין שחורים ללבנים ובניגודיות הקיצונית שבין התרבות הצפונית לזו הדרומית. היא מתארת באופן מופלא את העולם המשתנה ואת מאזן הכוחות החברתי שמופר ומוסט עם סיום מלחמת האזרחים האמריקאית.
הספר משרטט בחיות את הבורות והנחשלות של דרך המחשבה גם ביחס לנשים וגם ביחס לאפרו אמריקאים, את הצביעות של אנשי הצפון שפעלו כדי לשחרר את האפרו האמריקאים אבל לא רצו דבר איתם ושכחו שמדובר באוכלוסיה ששנים חייה תחת עבדות ולא תמיד ידעה מה לעשות עם כל החופש הזה שניתן להם.
היא עוסקת בשקיעת מעמד בעלי האדמות העשירים הלבנים שהסתמכו על ידים עובדות שחורות ולא היו טובים למסחר או לדבר כשהעולם השתנה.
מהדורה בעברית:
חלף עם הרוח/ מרגרט מיטשל
מ. מזרחי, 1971, 1023 עמ’
הספר יצא במהדורה עברית בהוצאת מ. מזרחי בתרגום ג. אריוך ובשני כרכים. קראתי את הספר באנגלית אבל מניסיוני עם תרגומי אריוך הם איכותיים.
אומנם הספר מעל ל 1,000 עמודים, אבל אין בו עמוד מיותר והעלילה מהודקת ומסופרת בכישרון מפעים.
Gone With the Wind/ Margaret Mitchell
Kindle Edition, 1057 pages, 1936
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
ומחשבה אחרונה, הסוף של הספר, לא באמת סוף פתוח. מגוחך לחשוב שסקרלט תוותר על מה שהיא רוצה, גם במחיר אישי משמעותי היא לא תנוח עד שתכבוש את היעד.
מי שקורא בתשומת לב את הספר יכול לנחש את המחזוריות ביחסים של סקרלט ורט. מעבר לכך, לאורך ההיסטוריה של סקרלט, ב 15 שנים שהקורא מלווה אותה, סקרלט תמיד השיגה את מה שהיא רצתה בו, היא עיוורת למחיר ולכן הסוף של הסיפור הזה כל כך ברור לי.
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books טעם הספרים
Subscribe to get the latest posts sent to your email.