Please scroll down for an English review.
במשך השנים אני עוקבת אחר הפירסומים של דרור בורשטיין. בין אם בבלוג שלו ובין אם בספרים שהוא מפרסם, הוא מקפיד לכתוב על נושאים הקרובים לליבו. וככל שהנושא יותר אישי בעיניו, כך הכתיבה שלו מתחדדת ומתרוממת.
“חרקים וכוכבים חולקים משהו: הם חלק מן האינסוף, לא במובן מיסטי–מופשט אלא במובן מוחשי מאוד, גלוי לעין. הם נמצאים בקצה המבט ־ חרקים על שום קוטנם וכוכבים על שום ריחוקם. כמה מעניין הוא עולמנו, שבו הגדול ביותר והקטן ביותר, הפנים הגדולים והפנים הקטנים, משתווים למראית עין ובכך מאפשרים לנו תפיסה הרמונית וכוללת. בתפיסתנו, אור של כוכב ואור של גחלילית דומים זה לזה. חרקים וכוכבים הם מן הדברים המסתוריים ־ והשכיחים ־ ביותר בעולמנו. הדעת נותנת שכוכבים וחרקים היו צריכים להיות מן הנושאים העיקריים של הספרות והאמנות, שעניינן המובהק הוא המסתורי והמופלא שבקיום עלי אדמות. אבל הספרות והאמנות, ככלל, בחרו לדחוק את הכוכבים ואת החרקים לשולי המבט, או לבטל את נוכחותם לגמרי. הספר הזה יעסוק בכמה יוצאים מן הכלל שהעמידו במרכז יצירתם חרק.”
“עולם קטן” הוא חלק מסידרת ספרים שעוסקים בעולם הטבע ובמקום של האדם בתוכו: ב 2018 פורסם “אדם בחלל”, ב – 2019 “לטובת הציפורים” וב – 2021 פורסם “עולם קטן”. הספר הוא סוג של קריאת השכמה וניסיון להכניס סדר ושכל במקומו של האדם בעולם. הוא גם ניסיון להסביר את היחס ההפוך שבין הריבוי והמגוון שבעולם החרקים לבין מיעוט האיזכורים שלו בתרבות והיעדר ייצוגים חיוביים של חרקים –
“החרקים מעמידים את האנושיות בהקשר רחב, וכל הכנסה להקשר או לפרופורציה מאיימת על תחושת המרכזיות של מי שההקשר לא מאפשר לו להשלות את עצמו כי הוא מרכז העולם. […] תודעה משובשת זאת, המקנה תכונות מסלידות ליצורים כה חשובים במרקם החיים, היא גם נחלת סופרים, משוררים ואמנים רבים. […]”
כל פרק מוקדש לזן אחר ומלבד תיאור מדעי של הזן, מקומו בשרשרת ההתפתחות ופרטים מעניינים אחרים. הפרקים כוללים התתיחסויות לאיזכורים של הזן בתרבות ובעיקר בספרות ובשירה וגם סוג של מעין ניתוח של היצירות/ חלקי היצירות שמוצגות.
הספר אינו ספר אישי, הוא ניסיון לקדם מטרה וככזה למעט המבוא ואחרית הדבר, הכתיבה מאוד אקדמאית וחפה מנגיעות אישיות. אין לי ספק שמגע אישי היה משדרג את הקריאה. יחד עם זאת הבחירה בסיגנון כתיבה אקדמאי, מאפשרת לסופר העמקה ורוחב יריעה שקשה להשיג בכתיבה שהיא אישית.
היקף הידע שאצור בספר הוא אדיר. מאוד קשה שלא להתרשם מהאיסוף הקפדני, ההפניות והציטוטים שמלווים את הפרקים. ניכר שהסופר יצא לקרב על התודעה של הקוראים והוא חמוש בכלים ספרותיים שמסייעים לו בהשגת המטרה. הימנעות משימוש בנימה אישית ובחירה בשימוש בכלים אינטלקטואלים ואקדמאים בלבד הוא משיג רק חלק מהמטרה.
עם התקדמות הקריאה בפרקים מחלחלת תחושה של ניכור ומבט מבחוץ שמקעקעים את הניסיון לקרב את עולם החרקים לקורא.
עולם קטן/ דרור בורשטיין
הוצאת בבל, 2021, 348 עמ’
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
I have been a keen follower of Dror Burstein’s writings. Whether through his blogs or published books, he writes about topics close to his heart. I have noticed that the more personal the subject is to him, the more refined and elevated his writing is. His writing is always sharp and thought-provoking, making reading a joy.
“Small World: Portraits of Insects” is a book that explores the natural world and humanity’s place in it. This book is part of a series that includes “Man in Space” (2018), “For the Benefit of the Birds” (2019), and “Small World” (2021). “Small World” aims to raise awareness about our relationship with insects and highlight the disconnect between their abundance and diversity in the natural world and their lack of cultural representation. The book encourages readers to appreciate insects’ importance and role in maintaining the balance of nature.
The book is divided into chapters dedicated to different species. Each chapter provides a scientific description of the species, its place in the development chain, and other exciting details. Additionally, the chapters reference the species’ appearance in culture, particularly in literature and poetry. The book also includes an analysis of the presented works or parts of the works.
The book’s purpose is not to offer a personal account but to champion a particular cause. As a result, the writing is generally academic and lacks any personal anecdotes or flourishes, save for the introduction. While a personal touch may have made the book more engaging, the author’s decision to adopt a more objective style allows for a greater scope and depth of analysis that would have been difficult to achieve in a more subjective work.
The book contains an enormous scope of knowledge. The careful collection of references and quotations that accompany the chapters is impressive. The author went to great lengths to engage the readers and armed himself with literary tools to achieve his goal.
The author’s attempt to bring the world of insects closer to the reader falls short due to the exclusive use of academic language, which creates a sense of alienation and an outsider’s perspective throughout the book’s chapters.
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books טעם הספרים
Subscribe to get the latest posts sent to your email.