ג’ון פַנטֶה נחשב לאחד מ”הילדים הרעים” של הספרות האמריקנית במאה העשרים, מי שהשפיע עמוקות על צ’רלס בוקובסקי, על ג’ק קרואק ועל כל כותבי דור הביט.
בהקדמה לספר, מתאר בנו את שנתו האחרונה, במהלכה התעוור כתוצאה מסוכרת, רגליו נקטעו והרופאים לא העניקו לו סיכוי לחיות מעבר לחודש.
בשנתו האחרונה, הוא הכתיב לאישתו את הרומאן “חלומות בבאנקר היל” שהוא תיאור אוטוביוגרפי של חייו בתחילת דרכו כסופר המבקש לברוח מדלות משפחת המהגרים האיטלקית שבה גדל. הסיפור מתאר את האילוצים שהובילו אותו לכתיבת תסריטים בהוליווד.
הספר מורכב משני רומאנים שמבוססים על חיי הסופר: “חבורת העינב” ו- “חלומות בבאנקר היל”
חבורת העינב –
הנרי מוליס, סופר מצליח בן 50, חוזר לבית המשפחה כדי לעזור לגשר בין הוריו המזדקנים הניצים.
אימו רוצה להתגרש מאביו העריץ שמטיל את מוראו על הבנים. בגיל 75, האב המזדקן, ניק, רודף נשים מושבע, חולה, חלש ואלכוהוליסט הגדיש את השאה. אמו, שהיא קתולית אדוקה, חולה ומוכה, נלחמה כל השנים על ילדיה ועל בעלה, אבל הפעם היא נשברה.
כשהנרי מגיע לבית הוריו, מצב העיניינים נרגע אבל, בכדי לרצות את אימו, הוא נאלץ לצאת עם אביו, ניק מוליס, פועל בניין בדימוס, להשלים פרוייקט בניה אחרון.
המפגש בינהם רווי מתח וזיקוקי דינור – הנרי, נוטר לאביו על שנים של בגידות והתעמרויות בילדים ובאימו. ניק לא מפסיק להיאבק עם אשתו וילדיו, לא מסוגל לקבל את זקנתו ואת הגבולות שהיא מכתיבה. הפרוייקט הופך למפגן של אבק, זיעה ונחישות מטורפת של ניק ואביו להקים את בית העישון מתוך אדי אלכוהול.
זהו רומן עם סממנים אוטוביוגרפיים מובהקים. הוא מתאר את ההשפעות של סביבת ילדותנו על חיינו. פנטה מערבב מרכיבים כמו אלכוהול, תשוקה, אהבה, דת ומוות ורוקח יצירה נפלאה.
יש בו צדדים רכים ומצחיקים וצדדים חשופים וקשים באופן שבו הנרי (פנטה) משקף את משפחתו.
חלומות בבאנקר היל –
חלומות בבנקר היל הוא הרומן השני בספר.
הגיבור, ארתורו בנדיני, סופר בתחילת דרכו, שברח מבית המהגרים האיטלקיים שבו גדל, לעיר הגדולה בתקווה להצליח.
השנים הן שנות המשבר הכלכלי בארה”ב. למרות חלומותיו להיות סופר, הצעיר מוכן לעבוד בכל עבודה שתניב לו הכנסה עד שיתמזל מזלו והוא יגשים את חלומו.
מעבר לקשיי הפרנסה, הוא עסוק במשיכה התוססת בו לנשים וכל אישה שעוברת על ידו מעוררות בו אמוציות סוערות והוא מתאהב בה וזאת למרות שהן לא מתאהבות בו.
חייו רצופים אכזבות ומפחי נפש מיחסיו עם נשים ומהתקדמות קריירת הכתיבה שלו.
האירוניה היא שכאשר הוא כבר מצליח למצוא עבודות בתחום הכתיבה, הוא חוטא לעצמו : הוא עורך סיפורים של אחרים ולאחר מכן מגוייס ככותב תסריטים להוליווד בחברה שבה הוא ממתין להזדמנות הגדולה שלו (שלא מגיעה). הוא לא כותב אפילו אות, אבל משתכר משכורת נאה.
בצר לו, ארתורו בנדיני מבין שהוא חייב לתקן את חייו ואת זאת יוכל לעשות רק בביתו, אליו הוא חוזר בכדי להחלים פיזית ונפשית.
“חלומות בבאנקר היל” פחות נוגע ללב. הוא יותר גולמי וגס והוא מתמקד בדמות של בנדיני ופחות ביחסיו עם משפחתו. יחד עם זאת, ההחלטה לצרף אותו לרומן “חבורת העינב” מאירה אותו באור יקרות ויוצרת סוג של רצף, שכן גם ארתורו בנדיני הוא בן דמותו הצעיר של הסופר.
חבורת העינב/ ג’ון פנטה
הוצאת אחוזת בית, 2009, 371 עמ’
דירוג SIVI –
איכות אודיו –
איכות אודיו – מצויינת, אחד הקריינים הטובים שיש לאפליקציית עיברית להציע
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books טעם הספרים
Subscribe to get the latest posts sent to your email.