אין מספיק מילים לתאר את ההישג הפנומנלי שהשיג דיויד מקלו בביוגרפיה הזו.
ביוגרפיה מרתקת, קולחת ומקיפה של חייו ופועלו של ג'ון אדאמס, הנשיא השני של ארה"ב ומהאבות המייסדים של ארה"ב. אבל לא רק. דיויד מקלו מצליח באופן יוצא מן הכלל לשזור את ההיסטוריה הפוליטית והחברתית ואת האירועים בחייו של אדאמס כך שמתקבלת תמונה פנורמית ועשירה של האיש ופועלו ביחס לתקופה ובתוך המרקם החברתי שבו פעל. הוא מתבסס על מכתבים תקופתיים שכתבו אדמאס, אישתו אביגייל ודמויות שונות שעימן החליף תכתובות כמו תומס ג'פרסון. הוא מתבסס על עיתונות התקופה וכתבים תקופתיים וכל זה מעבר לבבליוגרפיה מפורטת.
מהביוגרפיה עולה תמונה של אדם צנוע, אינטיליגנט, חם ואוהב אדם, מסור למטרה ולמדינתו כמו גם למשפחתו. פוליטיקאי חף מתככנות, שנאמן לדרכו ולאמונותיו אותן הוא פעל לקדם גם במחירים אישיים. נדיר למצוא היום פוליטיקאים מהזן הזה, שכך רואים את טובת המדינה והעם שלהם לפני הכל ומדובר על תקופה שבה הפעילות הציבורית לא היוותה מקור הכנסה משמעותי, כך שמרבית נטל הככנסה הושת על המשפחות ולא על המדינה (ספרו על כך לנציגים הנפלאים שלנו שיושבים בכנסת ובממשלה ולא רק שדואגים להעלות את השכר שלהם באלפי שקלים בכל שנה, אלא גם בוכים ומייללים שהם מסכנים והשכר שלהם לא הולם את המשרה והמעמד שלהם…- אגב לאדאמס לא היה מטוס פרטי, את רוב הוצאותיו הוא כיסה מכיסו וגם כשהגיע לדיוני הקונגרס שיכנו אותו בחדר קטנטן שנותר להשכרה.)
לא אכנס לנבכי הביוגרפיה ואפשר לקרוא על פועלו של ג'ון אדאמס בוויקפדיה ובכלל באינטרנט. אולם, אני מפצירה בכם לקרוא את הביוגרפיה בשל שני ההיבטים המרתקים באמת בביוגרפיה הזו:
הראשון מערכת יחסיו עם אישתו אביגייל, שהיתה ציר מרכזי בחייו והיוותה מקור לאהבתו, געגוגעיו וכמיהתו. למרות שבמשך השנים, היו תקופות ארוכות בהן חיו בנפרד (יש לציין באומללות וגעדועים רבים), בחלק מהתקופות הוא חי באירופה והיא בארה"ב תוך שהיא שומרת על תפעול החווה שבבעלותם ומגדלת את הילדים, לאורך כל חייו וחייה, נהגו בני הזוג להתכתב ולהסתמך אחד על השני לתמיכה נפשית ומוסרית. קטעי המכתבים מציירים סיפור אהבה גדול מהחיים.
היא היתה המשען שלו, אשת אמונו, התומכת הנלהבת ביותר שלו גם בשעותיו הקשות. היא היתה היועצת שלו ומי שוויתרה עבורו על חיי משפחה מסורתיים.
היא זכתה להערכה מהקולגות הפוליטיות שלו וחלקם אף ניהלו תכתובות איתה, ללא קשר למערכות היחסים שלהם עם אדאמס.
הוא ראה בה נפש תאומה, מקור לגאווה ולאהבה. ולמרות המחוייבויות הפוליטיות והחברתיות שלו תמיד קדמו למשפחתו ולה, מהמכתבים ניכר עד כמה תמיד היתה בליבו, בנפשו ובמחשבתו. לשניהם היתה תפיסה כל כך עמוקה של מחוייבות ציבורית שלהם, כך גם כאשר הדבר פגע בהם כלכלית, הם שניהם היו שותפים ברמה האישית לדרך הציבורית.
ההיבט השני המרתק בביוגרפיה הזו הוא מערכת יחסיו עם ג'פרסון כפי שהיא נפרסת לאורך השנים הרבות. מערכת יחסים טעונה של אהבה שינאה ואהבה. שלוותה בנתק ארוך של שנים וחזרה לקשרים רק בשלהי חייהם, כאשר על מיטת מותו הוא סבר שחברו שרד כשלמעשה שניהם נפטרו באותו היום, 4 ליולי.
בכלל הביוגרפיה הזו לא חוסכת בפרטים על חייו של ג'פרסון ואפשר לחשוב שלסופר לא נותרה עבודה רבה להשלמת ביוגרפיה על חייו של ג'פרסון. דמותו של תומס ג'פרסון היתה כל כך שונה באופן קיצוני מזו של אדאמס, שהסופר משתמש בדמותו של ג'פרסון כדי להנגיד בינהם ולהאיר את הצדדים החיוביים באישיותו של אדאמס. ולא רק לגבי פערים אישיותיים בהתנהלות של כל אחת מהדמויות אלא הוא מקדיש גם ניתוח עומק לפערים פוליטיים שהתגבשו לאחר החתימה על מגילת העצמאות. אדאמס הלעומתי שתמיד הלך אחר צו מצפונו ואמונתו.
מעבר להבדל הבולט בינהם שאדאמס היה עיקבי בדעותיו, והצהיר ופעל באופן כן וישר מול עמיתיו ויריביו הפוליטיים למול ג'פרסון שפעל בדרכים עקלקלות, לא ישרות, מאחורי הגב ובאופן שלעיתים סתר את עצמו, היו עוד מספר הבדלים באורח החיים שלהם:
הבדל משמעותי בין שניהם היה אורח החיים הצנוע של אדאמס, שלקראת סוף חייו גם לא הותיר חובות לילדיו לעומת אורח חיים ראוותני ובזבזני של ג'פרסון, שבמקום מסויים בביוגרפיה הזו נכתב עליו שחזר מלונדון עם היקף מטען שלא נראה כמותו מעולם עד אז.
ג'פרסון גם השקיע באחוזתו מונטצ'ילו בה בילה שנים ארוכות בעיצוב והרחבה, עד כדי כך שבסוף חייו נערכה מגבית לכיסוי חובותיו.
הבדל משמעותי אחר היה ביחס לעבדים. אדאמס סירב להחזיק עבדים, בזמן שג'פרסון לא רק החזיק בעבדים אלא במקום מסויים בספר נטען כי היתה לו מערכת יחסים עם אחת השפחות שילדה לו מספר ילדים.
למרות אורכו, מדובר באמת באחד המסמכים ההיסטוריים המרתקים שיצא לי לקרוא. בכל עמוד רואים את אהבתו של הכותב לנושא הביוגרפיה ולתקופה עליה הוא כותב. אני שמחה שהשקעתי בספר את הזמן, הוא יותר מראוי לקריאה.
לגלות עוד מהאתר Sivi's Books
Subscribe to get the latest posts sent to your email.